Tehissüda kogub tuure

Prantsuse teadlased on loonud uudse
tehissüdame, milles kasutatav satelliidi- ja lennukitehnoloogia aitab tal
inimkehas kodusemalt tööle hakata.

Seni on seadeldist katsetatud veel üksnes loomadel, aga südamemeistrid on tulvil lootust, et nende kätetöö päästab tulevikus inimelusid ja vähendab vajadust doonorsüdamete järele, kirjutas Eesti Ekspress.

Kehasse siiratavaid tehissüdameid on Ameerika Ühendriikides juba varemgi loodud, töö käib selles suunas ka Jaapani ja Lõuna-Korea laborites.

Kuid prantslaste süda on siiski esimene, mis oskab patsiendi vajadustest ise aru saada ja neile sobilikult reageerida. Läinud nädalal Pariisis avalikult esitletud süda on toodetud Euroopa kosmose- ja aeronautikakompanii EADS tütarfirmas nimega Carmat. Lennukitootja Airbus on sama kompanii teine tütarfirma.

"Lennukis ja inimkehas toimib see tehnika enamvähem ühel ja samal põhimõttel," ütles Carmat' tootmisjuht Patrick Coulombier uudisteagentuurile AP. Samasugused tillukesed sensorid, mis lennukis mõõdavad õhurõhku ja lennukõrgust, mõõdavad tehissüdames näiteks vererõhku ja pumpamisliigutuste kiirust.

Seade oskab kiiresti reageerida, kui patsiendi vereringet tuleb hoogustada või veidi pidurdada. Maksma läheb see umbes 2,3 miljonit Eesti krooni. Seni kõige täiuslikum tehissüda, mida toodab USA firma Abiomed, maksab kolme miljoni ringis.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.