Võrreldes ELiga on süstivate narkomaanide levimus Eestis kõrge

(EMCDDA) 2008. aasta aruande järgi
on perioodil 2005-2006 Eestis süstlavahetuspunktide vahendusel jagatud
süstalde arv aastas ühe süstiva narkomaani kohta tõusnud 2 korda.

Eestis on süstlavahetuspunktide vahendusel jagatud süstalde arv kahekordistunud, kuid arvestades süstivate narkomaanide rahvastikurühma suurust, oleks vaja teenuseid antud sihtrühmale veelgi laiendada, selgus Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse (EMCDDA) aruandest. Võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega on süstivate narkomaanide levimus Eestis kõrge.

Murettekitav on uute opioidide süstijate arvukuse kasv Euroopas. Eestis, Leedus, Austrias ja Rumeenias oli üle 40% süstijatest alla 25-aastased.
Raportis märgitakse, et narkootikumide üledoosi tagajärjel surnud inimeste keskmine vanus Euroopas üldiselt kasvab.

Samas nenditakse, et Eestis, Bulgaarias, Kreekas, Lätis, Luksemburgis, Austrias ja Rumeenias on enamik narkootikumide tarbimise tagajärjel surnud narkomaanidest alla 25-aastased. Eestis registreeriti 2006. aastal üle 71 sünteetiliste opioidide (3-metüülfentanüül) mürgitusest põhjustatud surmajuhtumi.

Andmed näitavad, et asendusravil olevate patsientide osakaal on üldiselt tõusnud enamikes ELi liikmesriikides, eelkõige Tšehhis (42%), Poolas (26%), Soomes (25%), Eestis (20%), Rootsis (19%) ja Norras (15%).

Narkootikumide kasutamisega seotud uute HIV-nakkusjuhtude arv näitab langustendentsi kogu ELis. Peale 2001. aasta HIV epideemiat vähenes uute HI-viirusega nakatumiste arv süstivate narkomaanide hulgas, kuid on stabiliseerunud ikkagi kõrgele tasemele.

Murettekitava tendentsina tuuakse raportis välja kõrge AIDSi suremus Portugalis, Eestis, Hispaanias ja Lätis. Kui viimases kahes riigis on täheldatud AIDSi suremuse osas langustendentsi, siis Eestis on tõusnud AIDSi suremus 11,9-lt juhult miljoni elaniku kohta 2005. aastal kuni 17,1 miljoni elaniku kohta 2006. aastal.

Raport märgib, et amfetamiini ja ecstasy tarvitamine on levinud enam Tšehhis, Eestis ja Ühendkuningriikides. Enamik Euroopas konfiskeeritud amfetamiinist toodetakse Hollandis, Poolas, Belgias ning vähesel määral ka Eestis ja Leedus.

Täna Brüsselis avaldatud Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse (EMCDDA) 2008. aasta aruanne annab ülevaate uimastiprobleemidest Euroopa Liidu 27 liikmeriigis ning Horvaatias, Türgis ja Norras. Raport toob esile Eesti edusammud süstlavahetusteenuse laiendamisel ja asendusravi kättesaadavuse tagamisel.

Kord aastas esitletavad EMCDDA aastaaruanded annavad ülevaate narkootikumide tarbimise levimusest ja harjumustest, pakkumisest ja kättesaadavusest, ravist jm.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.