7. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasulik on koguda üle 15 doonori kuus

Varem kogusid geenidoonoreid peamiselt perearstid, nüüd aga saabub 2/3 proovidest geenivaramu andmebaasi sõltumatutest kogumiskabinettidest.

TÜ Eesti Geenivaramu teabe shy;juht Annely Allik märkis, et sel aastal on aktiivselt andmeid kogunud 213 meedikut, kuigi koolitatud andmekogujaid on palju rohkem. Kogumispunktides töötab nendest üle 150 meediku.

Keskmiselt kogub täiskohaga andmekogumiskabinetis töötav meedik ühe kuuga 70 geenidoonorit – perearstide numbrid on Alliku sõnul väga erinevad. “On väga aktiivseid perearste, samas on ka selliseid, kes igal kuul vaid mõne geenidoonori vormistavad,” märkis ta.Kasulikum on neil, kes suudavad kuus üle 15 doonori andmebaasi juurde tuua, sest siis saab arst ühe inimese eest 900 krooni. Perearst, kes vaid mõne doonoriga tegeleda jõuab, teenib 500 krooni doonori pealt.Viljandimaalt pääses aktiivsete geenidoonorite kogujate edetabelisse Kolga-Jaani valla perearst Tiiu-Mall Lutsar, kes korjab õega kahepeale umbes 20 proovi kuus.“Mõni kuu on natuke rohkem, aga organiseerimistöö võtab vähemalt poole tööst,“ ütles ta. Inimeste väljaotsimine ja telefoni teel veenmine käib õhtuti pärast põhitööd. Suures osas on tegemist oma nimistu liikmetega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099