Autor: Katre Pilvinski • 19. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: Vitamiinid ei kaitse vähi eest

C- ja E-vitamiin ei aita vähendada vähki haigestumise riski, väidavad Ameerika teadlased. Uurimistulemus lükkab ümber varasema uskumuse, et neil vitamiinidel on vähi teket takistav toime.

Mõlemad vitamiinid on tugevad antioksüdandid. See tähendab, et nad aitavad võidelda inimese rakke ja DNA-d lõhkuvate vabade radikaalidega, mis võivad soodustada vähi teket. Sellele vaatamata viitab hiiglaslik 15 000 inimese põhjal läbiviidud uuring, et nende vitamiinide manustamisest pole vähi tõrjumisel mingit kasu, kirjutas The Guardian.

„Mitmed varasemad uuringud on viidanud teatud vitamiinide positiivsele mõjule vähi vältimises,“ ütles uuringus osalenud epidemioloog Howard Sesso. Need on aga olnud peamiselt väiksed loomade peal läbiviidud laborikatsed. Erandiks on siin 1998. aastal Soomes läbiviidud uuring, mille tulemusel selgus, et E-vitamiini lisandid aitasid vähendada eesnäärmevähi esinemissagedust 32 protsendi ning surmajuhte 41 protsendi võrra.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708