Novaator: Vitamiinid ei kaitse vähi eest

C- ja E-vitamiin ei aita vähendada vähki
haigestumise riski, väidavad Ameerika teadlased. Uurimistulemus lükkab ümber
varasema uskumuse, et neil vitamiinidel on vähi teket takistav toime.

Mõlemad vitamiinid on tugevad antioksüdandid. See tähendab, et nad aitavad võidelda inimese rakke ja DNA-d lõhkuvate vabade radikaalidega, mis võivad soodustada vähi teket. Sellele vaatamata viitab hiiglaslik 15 000 inimese põhjal läbiviidud uuring, et nende vitamiinide manustamisest pole vähi tõrjumisel mingit kasu, kirjutas The Guardian.

„Mitmed varasemad uuringud on viidanud teatud vitamiinide positiivsele mõjule vähi vältimises,“ ütles uuringus osalenud epidemioloog Howard Sesso. Need on aga olnud peamiselt väiksed loomade peal läbiviidud laborikatsed. Erandiks on siin 1998. aastal Soomes läbiviidud uuring, mille tulemusel selgus, et E-vitamiini lisandid aitasid vähendada eesnäärmevähi esinemissagedust 32 protsendi ning surmajuhte 41 protsendi võrra.

Loe lisa Novaatorist.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.