Kümnendik inimestest 3D-filmi efekte ei näe

Eestis võib kinos näha
paari kolmemõõtmelist linateost, kuid tegelikult ei näe kümnendik
saalisolijaid silmahäda tõttu neid efekte. Piltlikult öeldes - kui saalis istub
500 kinokülastajat, siis 50 neist jääb elamusest ilma.

Silmalaseri doktor Merike Jaksi sõnul on see, et nn laisa silma sündroomi või kõõrdsilmsuse puhul 3D-efekti nägemine puudub, talle tuttav ja eelkõige tema enese kogemuse põhjal, kirjutas Tarbija24. Tema sõnul saab ta aru, et üks asi on eespool, teine tagapool, aga samas teab, et ei näe nii nagu tervete silmadega inimesed.

"Arvan, et inimesed, kellel on olnud stereoskoopiline nägemine ja siis kaotavad silma, saavad aru, mis vahe sellel on. Kes ruumiliselt ei näe, loovad enesele teooria, mis ruumilisus on," sõnas doktor.

"Asi on silma optilises süsteemis, -lihastes ja ajus. Kui üks silm on tugevam, lülitab aju pingutusel kehvema silma välja," selgitab arst. Ruumiline pilt aga tekib mõlemas silmas oleva pildi liitmisel aju poolt.

Arsti sõnul korrutab ta igal võimalusel, et lapsed tuleb tuua kolmeaastaselt silmaarsti juurde, sest vanemad ise ei pruugi aru saada, et laps vajab abi. "Mida varem saame puudusele jaole, seda suurem on võimalus, et aju hakkab pilte liitma," ütleb ta.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.