Autor: Egle Raadik-Gonchev • 21. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Manuaalmeditsiini standard ja reglementatsioon

Annan käesolevas artiklis ülevaate manuaalmeditsiini rahvusvahelisest ja kohalikust organisatsioonist, baasõppe nõuetest ning õppe ja praksise regulatsioonist mõnedes Euroopa riikides ja Eestis.

Manuaalmeditsiin (manuaalne meditsiin, muskuloskeletaalne meditsiin, lihas-luukonna meditsiin) kui täpselt määratletud mõiste ja nimetus võeti kasutusele Euroopa arstide poolt eelmise sajandi 50ndatel, tähistamaks meditsiini haru, mis tegeleb lihas-luukonna funktsioonihäirete manuaaldiagnostika ja manuaalteraapiaga (täpsemalt: aksiaalse ja apendikulaarse skeleti, lihaste, aponeurooside, liigeste, luude ja nendega seotud närvi- ja siseelundite talitlushäirete diagnostika ja teraapiaga).

Seega “Manuaalteraapia” nimetuse kasutamine “Manuaalmeditsiini” tähenduses on väär, sest manuaalteraapia tähistab manuaalmeditsiini ravitehnikate osa, mida kasutatakse manuaaldiagnostikale järgnevalt.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099