Autor: Katre Pilvinski • 25. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: sünnitus muutus valusaks üsna hiljuti

Antropoloogide hinnangul on suured sünnitusvalud püsti käimise tagajärjel kitsenenud vaagnaluu ning mõistuse arenemisel suurenenud ajumahu evolutsiooni vaheline kompromiss, mille hinda peavad maksma kõik sünnitavad naised.

Millal see kompromiss aga tehti? Varem arvasid teadlased, et see toimus umbes 2,4 miljonit aastat tagasi, kui meie kahel jalal kõndiva esivanema Homo habilise aju hüppeliselt suurenes. 2001. aastal leidis USA paleoantropoloog Sileshi Semaw aga Etioopiast Afari piirkonnast 1,2 miljonit aastat vana Homo erectus’e vaagnaluu, mille põhjal võib järeldada, et sünnitusvalud on suhteliselt hiljutine nähtus. Uurimistulemustest kirjutatakse pikemalt ajakirjas Science, kirjutas LiveScience.

Leitud Homo erectus’e sünnitusteed on 30 protsenti laiemad kui keskmise tänapäeva naise sünnitusteed. Seega võis sünnitus nende jaoks suhteliselt kerge olla. Niisiis on sünnitusvalud antropoloogide sõnul palju hilisem nähtus kui varem arvati, vahendas Novaator.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099