Boehringer Ingelheim laiendab onkoloogiliste ravimite nimekirja

Boehringer Ingelheim laiendab arendusjärgus
olevate onkoloogiliste ravimite nimekirja paljutõotavate andmetega esimese Plk1
inhibiitori klassi kuuluva ühendi.

BI 6727 kohta, mis kujutab endast üliselektiivset Plk1 inhibiitorit ja esindab ettevõtte Plk1 programmi viimaseid edusamme

Boehringer Ingelheimi poolt uuritava kõige paljutõotavama rakutsükli kinaasi inhibiitori BI 6727 kasutamisel täheldati julgustavaid tulemusi I faasi uuringus kaugelearenenud pahaloomuliste kasvajatega patsientide ravis, kes ei olnud reageerinud muule ravile.1 Need andmed, mida tutvustati 20. EORTC-NCI-AACR-i sümpoosioni plenaaristungil ja ametlikul pressikonverentsil Genfis (Šveits), on märk ettevõtte jätkuvast pühendumisest uuenduslike vähiravi mooduste uurimis- ja arendustööle valdkondades, kus esineb olulisi katmata meditsiinilisi vajadusi. Boehringer Ingelheimi uurimistöö on peamiselt keskendunud kolmele valdkonnale: angiokinaasi inhibeerimine, signaali transduktsiooni inhibeerimine ja rakutsükli kinaasi inhibeerimine, mille esindajaks on ka BI 6727.

Erinevalt olemasolevatest vähiravimitest toimib BI 6727 sel teel, et blokeerib selektiivselt rakustruktuure, mis etendavad olulist osa raku jagunemisprotsessis. BI 6727 on üks paljudest ühenditest, mida Boehringer Ingelheim selles valdkonnas arendab. Kiirelt prolifereeruvates kudedes ja enamuses kasvajarakkudes rohkelt leiduva Polo-sarnase kinaas 1 (Plk1) aktiivsuse pärssimise teel blokeerib BI 6727 tõhusalt raku jagunemise ja kutsub esile raku surma. Seetõttu pidurdub kasvaja areng. Tänu sellele unikaalsele toimemehhanismile ei ole BI 6727 kasutamisel täheldatud senistele antimitootilistele kasvajavastastele ainetele tüüpilisi kõrvaltoimeid, näiteks neuropaatiat.

Professor Patrick Schöffski, Belgia Leuveni ülikooli haigla meditsiinilise onkoloogia osakonna juhataja ja kongressi teadusliku komitee esimehe, EORTC peasekretäri ning kliinilise uuringu juhtiva uurija sõnul on nende tulemuste näol tegemist väga põneva teadusliku avastusega.

“Uued põnevad teadusvaldkonnad, näiteks rakutsükli kinaasi inhibeerimine, toovad meid sammukese lähemale kasvajate arengus ja levimises osalevate erinevate mehhanismide mõistmisele. See annab loodetavasti tulevikus meie käsutusse ka paremad raviviisid selle surmava haiguse vastu võitlemisel,” ütles professor Schöffski.

“Senised andmed BI 6727 kasutamise kohta on näidanud, et ravimi manustamine parenhümatoossete organite kaugelearenenud kasvajatega patsientidele on ohutu ja et sellel on võimalik kasvajavastane toime. Kindlasti väärib BI 6727 edasisi uuringuid,” lisas professor.

Uuringus, milles hinnati BI 6727 suurimat talutavat annust, üldist ohutust, farmakokineetilisi näitajaid ja esialgseid tõhususandmeid, manustati kokku 50 haigele BI 6727-t annuses 12…450 mg. Uuringu tulemused olid julgustavad: 32%-l patsientidest haigus stabiliseerus ning kahel kaugelearenenud põie- ja munasarjavähiga patsiendil täheldati kinnitust leidnud reageerimist ravile. Viimati mainitud patsientide puhul oli varasem standardne ja eksperimentaalne ravi ebaõnnestunud. Selle leiu tähtsust illustreerib selge kasvajavastane toime, mida I faasi kliinilistes uuringutes väga sageli ei ilmne. Veelgi enam, ravi BI 6727 taluti hästi ja tõsiseid kõrvaltoimeid ravi käigus ei täheldatud.

Sümpoosionil esitati ka prekliinilised andmed,2 mis näitavad väga selektiivset rakutsükli kinaasi inhibeerimist ning pikaaegset toimet kasvajarakkudesse juba madalate BI 6727 konsentratsioonide juures . Need andmed koos I faasi kliinilise uuringu tulemustega ennustavad BI 6727-le lootusrikast tulevikku, teevad Plk1 terapeutiliselt väärtuslikuks sihtmärgiks ning kinnitavad edasiste uuringute vajalikkust.

Uued esitatud andmed täiendavad Boehringer Ingelheimi varasemaid edusamme signaali transduktsiooni ja angiokinaasi inhibeerimise valdkondades. Hiljuti teatas Boehringer Ingelheim, et on alustanud pöördelisi III faasi kliinilisi uuringuid kõige kaugemasse arendusjärku jõudnud uue ravimiühendi, signaali transduktsiooni inhibiitori Tovok™-iga (BIBW 2992). Uus kolmekordne angiokinaasi inhibiitor3 Vargatef™ (BIBF 1120) peaks III faasi kliinilistesse uuringutesse jõudma lähiajal.

Kommenteerides Boehringer Ingelheimi onkoloogiaalast arengut, märkis dr Manfred Haehl, Boehringer Ingelheimi meditsiinivaldkonna vanemasepresident: “Hiljutised andmed Plk1 inhibiitori BI 6727 kohta, sealhulgas esialgsed ohutus- ja tõhususandmed, kindlustavad meie onkoloogiliste uuringute edasise arengu ning annavad tunnistust meie liidrirollist Plk1 inhibeerimisel. Ravimifirmana oleme äärmiselt põnevil nende esialgsete tähelepanuväärsete tulemuste suhtes ja loodame oma teadmisi onkoloogia valdkonna kohta veelgi suurendada.”

EORTC-NCI-AACR-i sümpoosionil esitatud julgustavate andmete valgusel jätkatakse BI 6727 edasist kliinilist arendamist. II faasi kliiniliste uuringute programmi raames on plaanis hinnata BI 6727 tõhusust ja ohutust mitme erineva kasvajatüübi korral.

Boehringer Ingelheimist ja onkoloogiast

Toetudes teaduslikele kogemustele ning kompetentsile kopsu- ja südame-veresoonkonna haiguste, metaboolsete haiguste, neuroloogia, viroloogia ja immunoloogia valdkonnas, on Boehringer Ingelheim nüüd käivitanud ulatusliku uuringute programmi uuenduslike vähiravimite arendamiseks.

Boehringer Ingelheim on pühendunud uute vähiravimite avastamisele ja arendamisele, millel on oluline kliiniline ja patsientide elukvaliteedi parandamise potentsiaal. See pühendumus toetab teaduse uusimate edusammude kasutamist erinevatesse valdkondadesse suunatud vajalike ravimeetodite väljatöötamiseks, nagu erinevate parenhümatoossete organite ja hematoloogiliste kasvajate ravi.

Käesoleval ajal keskendub ettevõtte uurimistöö angiogeneesi, signaali transduktsiooni ja rakutsükli kinaasi inhibeerimisele.

Boehringer Ingelheim töötab tihedas koostöös rahvusvahelise teadusavalikkuse ning terve rea maailma juhtivate vähiravi keskustega, et neid uusi võimalikke vähiravi meetodeid uurida ja arendada.

Boehringer Ingelheimist

Boehringer Ingelheimi grupp kuulub maailma 20 suurima ravimifirma hulka. Ettevõtte peakorter asub Ingelheimis Saksamaal, ettevõte tegutseb 137 filiaali vahendusel maailma 47 riigis ja annab tööd 38 400 inimesele. Asutamisest peale 1885. aastal on ühele perekonnale kuuluv ettevõte pühendunud uute, inimeste ja loomade raviks mõeldud kõrge raviväärtusega toodete uurimisele, arendamisele, tootmisele ja turundamisele.

2007. aastal oli Boehringer Ingelheimi netokäive 10,7 miljardit Eurot, kusjuures 1/5 oma suurima ärisegmendi retseptiravimite netokäibest investeeris ettevõte uurimis- ja arendustöösse.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.