Uimastitega hädas naisi ootab Voorel uus võõrutustalu

Narkosõltlaste poiste rehabilitatsioonitalu
tegutseb MTÜ Aidsi Tugikeskus eestvedamisel kümnendat aastat. Eelmisel reedel
avati meestetalu kõrval pidulikult talumaja, kus jaanuarist hakkavad abi saama
tüdrukud.

Kogu ettevõtmise taga seisab Nelli Kalikova, kes arvab, et tüdrukutega saavad nad näha veel rohkem vatti ja vilet, sest neiude probleemid on pahatihti sügavamad. „Kaks tüdrukut on juba koha saanud. Üldse on seal kümme kohta, häda pärast mahub rohkem,” ütles Kalikova Eesti Päevalehele, kelle sõnul kasvab naissõltlaste arv pidevalt.

Tüdrukute talu ehitati tänu USA suursaatkonnale, mis annetas ligi kaks ja pool miljonit krooni. Sotsiaalministeeriumilt tuli veidi üle miljoni krooni, Tallinna linnalt 430 000 krooni.

„Nägime, et seda oli hädasti vaja,” ütles USA suursaatkonna asejuht Karen Decker talu avamisel. „Meile on oluline just side narkootikumide ja aidsi vahel – võitlus aidsiga üle terve maailma on meie arvates väga oluline.”

Narkotaludes valitseb kindel kord. ”Kõik, nii poisid kui ka tüdrukud, kirjutavad alla lepingule – ei narkootikumidele, ei alkoholile, ei seksile,” tutvustas Kalikova reegleid. Noorukite vanematel või neil endil tuleb koha eest iga kuu tasuda 1950 krooni, n-ö söögiraha. Peale talutööde, mis hõlmavad ka jäneste pidamist, teenivad noored raha Vinni vallas eri juhutöödel.

Enne tallu saabumist läbivad noored metadooniravi, mis on esimene võõrutusetapp. „Esimesed kaks nädalat vaevavad neid siin unetus, söögiisu pole, üldse on väga halb olla,” kirjeldas keskuse projektijuht Irina Piilberg. „Siis teised, kes on ise sama läbi elanud, aitavad ja nõustavad neid.”

Sel ajal kui noorukid on talus, korraldab Aidsi Tugikeskus Tallinnas Erika tänaval tugirühma nende vanematele.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.