Uuring kinnitas suhkrusõltuvust

Rottide peal tehtud katsed kinnitasid seda,
mida kaalulangetajad juba ammu teavad – suhkur võib tekitada sõltuvust

USAs Princetoni ülikoolis tehtud uuring näitas, et suhkru- ja narkosõltlaste aju töötab sarnaselt, vahendas Tarbija24. Uuringu juht Bart Hoebel sõnas, et nende katsest tekitas rottidele antud suhkruvesi neil neurokeemilisi- ja käitumismuutusi. Mitme looma puhul kestsid need muutused väga pikka aega.

Laborirottidele anti suhkruvett kolm nädalat. Tulemused näitasid, et neurohormooni dopamiini hulk kasvas. Dopamiin on virgatsaine, mille hulka narkootilised ained võivad mõjutada.

"Juba kaua aega on teatud, et narkootiliste ainete kasutamine kas vähendab või suurendab aju teatud osades dopamiini hulka. Lisaks narkootikumidele võib sama esile kutsuda ka suhkur," selgitas Hoebel.

Teises katses joodeti rottidele samuti kolme nädala jooksul suhkruvett, kuid pärast seda ei antud neile magusat jooki mitu nädalat. Kui katseloomadele jälle suhkruvett anti, jõid nad seda tavapärasest rohkem.

"Rotid lausa ahmisid seda nagu arvates, et nad ei pruugi enam saada," tõdes Hoebel. Kui rottidele anti alkoholi, siis suhkruvett saanud rotid olid vägijoogi suhtes maiamad. «Suhkrurottidel» täheldati ka samasugust hüperaktiivsust nagu seda täheldatakse amfetamiinitarbijate puhul.

Uurijad ei ole veel täielikult tõendanud, et suhkur põhjustab samasugust sõltuvust nagu narkootikumid, kuid tööd selles suunas jätkatakse.

"Teatud sõltuvuste puhul saab rääkida ühisest joonest ehk vastupandamatu himu tekkimisest mingi aine suhtes, mis võib pikaajalisel tarbimisel organismile kahjulik olla. Meie katsetes oli tegemist suhkruga. Rottide puhul pidas suhkrusõltuvus paika, kuid me ei tea veel täitsa, kuidas suhkur toimib inimese puhul," laususid teadlased.

Uurimisrühm loodab, et rottide peal tehtud katsed võivad aidata söömishäirete nagu buliimia ja õgimine uurimisel. Suhkrutootjaid ühendava Sugar Association esindaja arvates ei ole veel leitud vettpidavaid tõendeid selle kohta, et suhkur võiks sarnaselt narkootikumidega inimesele sõltuvust tekitada.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.