Ida-Viru keskhaigla hakkas tegema keerulisi südamelõikusi

Eelmisel nädalal tehti Ida-Viru
keskhaiglas esimest korda südameveresoonte operatsioon, mis seniajani oli
patsientidele kättesaadav ainult Tartu ja Tallinna haiglates.

Operatsiooni tegid Tartu spetsialistid Tartu ülikooli kliinikumi südamekliiniku juhataja professor Jaan Eha juhtimisel, kirjutas Põhjarannik. Päeva jooksul opereeriti viit stenokardiat põdevat või südamelihase infarkti läbi elanud patsienti.

Jaan Eha arvates läks kõik hästi ja patsiendid enesetunde üle ei kurda. Ööpäeva viibivad nad reanimatsioonis ja seejärel viiakse üle üldpalatisse.

Kardioloogiaosakonnas paiknev angiograafiakabinet võimaldab kindlaks teha pärgarterite ahenemise koha ja panna sinna spetsiaalsed laiendajad, et taastada selle piirkonna verevarustus. Mida varem see protseduur läbi viiakse, seda kiiremini taastub südame kahjustunud kude.


"Tänu sellele lüheneb patsiendi haiglas viibimise aeg tunduvalt, südamelihase infarkti läbi elanud inimese saab nelja päevaga jalule, omal ajal oldi kuude viisi haiglas," märkis haigla peaarst Kaljo Mitt.

Ida-Viru keskhaigla sisekliiniku juhataja Ljudmila Poklonskaja sõnul vajavad selliseid protseduure väga paljud inimesed - mitte ainult üle 50aastased, vaid kahjuks ka noored. Nüüd hakkavad Tartu spetsialistid kord nädalas Kohtla-Järvel käima ning plaanilistele haigetele vajalikku abi osutama. Erakorralised haiged saadetakse siiski Tallinna või Tartusse.

Kaljo Mitt loodab, et edaspidi hakkab angiograafiakabinet töötama 7 päeva nädalas ja 24 tundi päevas ning haigla saab asjatundjad, kes teevad kõiki protseduure.

Angiograafiakabineti seadmetele kulutas haigla ligikaudu 8 miljonit krooni. Need seadmed võimaldavad paigaldada ka elektrokardiostimulaatoreid ehk südame tehisrütmureid. Eile sai sellise südamestimulaatori 20 patsienti.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.