Pealinna lastemenüüd nuumavad rasvase toiduga

Paljud pealinna söögikohad kallutavad lapsi
tervisele kahjulikult toituma, sest nn lasteeined peidavad ilusate nimede taga
väga ebatervislikke toite.

Nagitsad friikartulitega, friikartulid viineritega, friikartulid ketšupiga – tundub, et kui söögikoht on eraldi välja toonud lastemenüü, siis lapse toidulauale on jõudnud kõige ebatervislikumad palad, mida köögist leida on õnnestunud, kirjutas ajaleht Pealinn. Vitamiinide ja mineraalainete asemel pakutakse lastele friikartulite näol sisuliselt megakoguses rasva, viineritega aga peale rasva ka kahjulikke lisaaineid, nagu Na-nitritit jne.

Näiteks Madissoni Grilli juhataja Tiina Oja ütleb, et tõepoolest leidub neil lastemenüüs nii hamburger kui ka friikartulid. Teisalt on tema sõnul lastemenüüs valida teisigi sööke, näiteks pelmeenid. Mis on muide samuti poolfabrikaat.

“Hamburgeri vahel on meil lihast pihv, mitte hakklihapihv nagu mõnes kiirsöögikohas,” ütleb Oja. “Friikad on muidugi friikad nagu ikka,” lisab ta. Oja väitel käib Madissoni Grillis nädalavahetuseti palju peresid ja lasteeined on populaarsed. Oja peab nii friikartuleid kui ka hamburgerit laste lemmikuteks ja ütleb, et eks lõplik valik, mida laps sööb, tuleb teha ikka lapsevanemal.

Ka Ehitajate teel asuva Rebasemäe pubi juhataja Ivar Vahesalu ütleb, et nende lastemenüü on kokku pandud meetodil: mida küsitakse, seda ka pakume. “Tegelikult on see raske küsimus ja endal ka vahel süda valutab,” ütleb Vahesalu. Esialgu oli pubil plaan pakkuda lastele midagi tervislikumat ja fritüüris küpsetamist laste tarvis Vahesalu õigeks ei pea. “Meil on olnud lastemenüüs ka tervislikumaid toite, aga nad ei söö ju neid!” Vahesalu sõnul tegid nad menüüd kokku pannes laste seas küsitluse, mida pakkuda võiks. “Ja nagu ühest suust tuli vastus: “friikartulid”. Kui üritasime pakkuda kartulipüreed, tehti suured silmad, et kas friikartuleid ei olegi.”

Kokk Imre Kose ütleb, et tema on oma söögikohtades valinud teise tee ja eraldi lastemenüüd igapäevaselt pole, eraldi menüü on Mercados pühapäevastel lastehommikutel.

Kuidas siiski teha lastemenüüd tervisesõbralikumaks? Rebasemäe pubi juhataja Ivar Vahesalu näeb ühe lahendusena suurt laste tervisliku toitumise kampaaniat, mis algaks lapsevanematest ja jõuaks ka lasteni. “Siis peaksid ka kõik söögikohad olema kaasatud,” leiab ta. Mitte nii, et üks söögikoht pakub porgandit ja teine friikartulit. Külastajad lähevad ju siis sinna, kus pakutakse friikartulit.”

Tervise Arengu Instituudi eksperdi Tagli Pitsi sõnul pole restoranide lastemenüüde tervisesõbralikkust Eestis uuritud, kuigi teema iseenesest on huvitav. Samuti pole ilmselt võimalik seda ka seadusega reguleerida. “Samas võiks üks endast lugupidav restoran lastemenüüs pakkuda midagi tõepoolest lastesõbralikku,” lisab ta.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.