Autor: Katre Pilvinski • 18. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: USAs siirdati naisele nägu

USA kirurgid siirdasid naisele 80 protsendi ulatuses uue näo. See oli seni mahukaim sedalaadi lõikus ning esimene, mis tehtud Ameerika Ühendriikides. Naine oli tõsise trauma tõttu kaotanud silma, suure osa ninast ning ülemisest lõualuust, seetõttu ei saanud ta korralikult hingata, tunda lõhnu ja maitseid ega ka naeratada.

Operatsioon tehti Clevelandi kliiniku plastikakirurgiaosakonnas Maria Siemionowi juhtimisel, haigla ei avalikustanud andmeid patsiendi kohta ega ka seda, kuidas ta nii tõsise näotrauma sai, vahendas Novaator. Lõikus kestis 22 tundi, 8-liikmeline brigaad siirdas naisele uued luud, lihased, veresooned ja närvid.

Kliiniku dermatoloogia ja plastilise kirurgia osakonna juhataja Francis Papay sõnul siirati näonahk, kõik näo üla – ja keskosa lihased, ülahuule, nina ja põskkoopad, ülemise lõualuu koos hammastega ning näonärvid, naise enda näost jäid alles otsmik, ülemised silmalaud, alahuul ja lõug.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708