Novaator: Vaeste ja rikaste laste aju töötab erinevalt

Aju piirkondade erinev aktiivsus paistab
eristavat rikastest ja vaestest peredest pärit lapsi.

Kõrgema sissetulekuga peredest pärit lapsed edestavad vaesematest peredest lapsi nii akadeemilise võimekuse kui ka intelligentsustestides - seda erinevust on seletatud sellega, et neil on parem juurdepääs raamatutele ja harivatele mänguasjadele, lisaks on nende elus vähem stressi, vahendas Novaator.

Selleks, et selgitada nende erinevuste põhjuseid ajus, neuronite tasandil, uurisid Berkeleys asuva California ülikooli teadlased Mark Kishiyama juhtimisel 7-13-aastaste ajuaktiivsust, kui lapsed lahendasid mitte ülemäära keerukat kujundite äratundmise ülesannet.

Peaaegu kõik lapsed said ülesandega hästi hakkama, kuid vähemkindlustatud peredest pärit lastel esines vähem ajuaktiivsust suurajukoore pindmises osas, mis vastutab tähelepanu kontrolli ning ajuressursside jaotuse eest.

Kishiyama sõnul võib madalam aktiivsus selles piirkonnas anda vastuse, miks need lapsed saavad keerukamates ülesannetes viletsamaid tulemusi, ühtlasi soovitab ta anda sellistele lastele ülesandeid, mis tekitaks aktiivsust selles piirkonnas. Magnetresonantstomograafia abil tehtud uuring ei osutanud rühmade puhul aju struktuuri erinevustele, seega ei ole erinevused püsivat laadi.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.