Novaator: leiti puuduv lüli aidsi arenguloos

Väljasuremisohus pisileemuritelt leiti
puuduv lüli HI-viiruse evolutsiooniloos, mis võimaldab ümber kujundada
teaduslikku arusaama viiruseperekonnast, mille hulka kuulub ka HIV.

Madagaskaril elava pisileemuri põhjal tehtud Stanfordi ülikooli arstiteadlaste uurimusest selgub, et primaatide lentiviirused, mille hulka kuulub ka HIV, võisid eksisteerida juba miljoneid aastaid tagasi, vahendas Novaator.

Praegu ohustatud liigi staatuses olevad leemurid on kunagi ajaloos üle elanud aidsilaadse haiguse epideemia, mille tagajärjel tekkis loomakestel haiguse suhtes immuunsus. See viitab võimalusele, millise arengusuuna võib võtta ka inimeste hulgas leviv HIV epideemia.

Värske uuringu järgi tekkis HIViga väga lähedane viirus pisileemuritel vähemalt 14 miljonit aastat tagasi, kui Madagaskari saare ja Aafrika mandri vahel kadus maismaaühendus, nimetatud viirus võib olla isegi 85 miljoni aasta vanune, seega võib tegu olla vanima HIVi eellasega, mis kunagi leitud.

Stanfordi ülikooli arstiteaduskonna ravimiresistentsuse ekspert Robert Shafer ütles, et selle töö abil õnnestus leida puuduv ülitähtis lüli viiruste kujunemisloos.

Teadmine, kuidas erinevad omavahel seotud lentiviirused mõjutavad erinevate primaatide genoome, aitab tema sõnul mõista, kuidas toimivad primaate viiruste eest kaitsvad valgud, see võimaldab omakorda välja töötada uusi ravimeid, mille abil tekitada inimestel viiruse suhtes vastupanu.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.