Autor: Triin Tabur • 6. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võhikud sõidavad teadlastest üle

Kaasaegne ühiskond sõltub ekspertidest ehk teatud valdkondades erialaste oskuste ja kogemustega inimestest. Teadlased aga on märganud, et üha rohkem inimesi kahtleb nende eksperthinnangutes, seda isegi teemadel, kus on olemas tugev teaduslik ühisarusaam.

Näiteks usuvad ja kuulutavad mõned lapsevanemad ja laste õiguste eest võitlejad siiamaani, et mõned vaktsiinid põhjustavad lastel autismi — seda hoolimata massiivsest kogusest meditsiinilistest tõenditest, mis on igasuguse seose olemasolu ammu kummutanud. See on viinud olukorrani, kus vaktsineerimata jäetud lapsed on pahaaimamatult tekitanud tänapäevaks suuresti kaotatud nakkushaiguste uusi koldeid, vahendas Forte LiveScience´it.

“Ühiskond, mis teaduse ja ekspertiisi väärtused täielikult hülgab, on liiga õudne, et sellele tõsiselt mõelda,” kommenteerib Cardiffi ülikooli ühiskonnateadlane Harry Collins ajakirjas Nature. Collins pakkus välja võimaliku lahendusehakatuse — nimelt tuleks muuta seda, kuidas me teaduslikust ekspertiisist mõtleme.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099