Autor: Violetta Riidas • 6. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palun ka vabatahtlikelt rohkem ausust ja läbipaistvust

Ausal on lihtsam elada, kuna ta peab valelikust oluliselt vähem asju meelde jätma ning tunduvalt vähem põhjendusi leiutama. Mulle meeldivad ausad inimesed, kes ei keeruta, vaid räägivad nii, nagu asjad on.

Ja sellest, millest nad ei taha rääkida, nad lihtsalt vaikivad, põhjendades seda konkreetselt – selle kohta ei saa või ei taha ma midagi öelda.Nii võiks näiteks MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu otse öelda, kelle idee neid tegelikult kokku kutsus. Väide, et kümme täiskasvanud aktiivset naist käivad koos ja arutavad vähiteemadel ning sellised rühmad tegutsevad korraga terves Euroopas üksteisest sõltumatult, on minu jaoks paraku vähe usutav. Kui nad paneksid oma tegeliku motivatsiooni selgelt kirja ning lisaksid kodulehele ka ravimifirmade nimed, kelle reklaamiaruannetes nad figureerivad, siis saaks vaadelda neid just sellisena, nagu nad soovivad – naiste tervise eest seisva heategevusorganisatsioonina.Nõustun täielikult, et iga ettevõtmine ja algatus inimeste tervise nimel – ja eriti ennetustegevuse puhul – on äärmiselt oluline ja tänuväärne. Olen nõus ka sellega, et võimalusel tuleks kõigi tõsisemate haiguste vastu end immuniseerida lasta, kui vaktsiin on olemas.Kuid mulle meeldiks, kui seda öeldaks keerutamata ja mingeid seiku varjamata.Samuti ei peaks vaktsiini varjatult, kuid siiski mõjusalt koolides reklaamima. Emakakaelavähiga hirmutatud noored on kindlasti valmis selle süsti saama ning ravimifirmad ülla eesmärgi nimel raha kasseerima.Tegelikult võiks Eestis olla lubatud bränditud vaktsiini shy;reklaam, nagu see on lubatud näiteks Lätis. Sellisel juhul kaoks kohe vajadus varjatult reklaami teha.Praegu tunnen ma end aga pingpongimängijana, kes jõuga vastase vinte maha peksab ning tema mõtteid lugeda üritab.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099