Autor: Siret Trull • 18. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanemate meeleolu enne eostamist võib mõjutada lapse geene

Lai valik kemikaale, mida meie aju tekitab sõltuvalt meie tujudest, võib mõjutada eosrakke ehk muna- ja seemnerakke, mille lõppeesmärgiks on tagada soojätkamine. Taolised looduslikud kemikaalid võivad mõjutada seda, kuidas konkreetsed geenid eosrakkudes väljenduvad, ja sedakaudu ka lapse arengut.

Ajakirja Bioscience Hypotheses viimases numbris ilmunud artiklis pakub Alberto Halabe Bucay Mehhikos asuvast Halabe ja Darwichi uurimiskeskusest, et õnnetunde, masenduse ja muude vaimsete seisundite tekitatud hormoonid ja kemikaalid võivad mõjutada meie muna- ja seemnerakke, tuues kaasa kestvaid muutuseid meie lastes nende eostamishetkel, vahendab Forte.ee.

Ajukemikaalid nagu endorfiinid, ning uimastid nagu kanep ja heroiin avaldavad seemne- ja munarakkudele teadupärast tugevat mõju, muutes neis aktiivsete geenide paigutust.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099