Autor: Violetta Riidas • 19. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pevkur: Kindlasti ei saa kogu reservi käiku lasta- me ei tea, kui keeruliseks olud veel minna võivad

Ajakirja Eesti Arst küsimustele vastas sotsiaalminister Hanno Pevkur

Juba enne majanduslanguse algust oli selge, et sotsiaalmaksul põhinev haigekassa süsteem ei ole jätkusuutlik, kuna rahvastik vananeb. Kujunenud kriis on meditsiini täiendava finantseerimise vajaduse juba päevakorda tõstnud. Mida on ette võetud ja millised võiksid olla meditsiini täiendava rahastamise võimalused juba praegu ning millised on tulevikukavad? Kas Teie hinnangul on otstarbekas hakata kasutama haigekassa reservi juba tänavu, et arstiabi maht ei väheneks?

Praegu analüüsivad WHO eksperdid koostöös haigekassa ja ministeeriumiga tervisesüsteemi rahastamist. Tulemused peaksid valmima oktoobris. Kindlasti kirjeldatakse valminud raportis ka neid mõtteid, mida olen isegi aruteluks pakkunud, olgu selleks eraravikindlustuse juurutamine või meditsiiniteenuste võimalik eksport ehk teiste riikide patsientide ravi Eestis. Pikalt on arutatud haigekassa reservide kasutamist. Reservide kasutuselevõtu kasuks otsustades peame olema kõik võimalikud valikud ja lahenduskäigud põhjalikult läbi kaalunud. Kindlasti ei saa kogu reservi käiku lasta: me ei tea, kui keeruliseks olud veel minna võivad. Kõige tähtsam on, et Eesti inimeste tervis oleks hoitud mitte ainult täna, vaid ka homme ja ülehomme.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099