Autor: Siret Trull • 19. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis haiglanakkuste riiklik järelvalvesüsteem seni puudub

Haiglanakkused põhjustavad Euroopa Liidus (EL) kuni 16 miljonit haiglas viibitud lisapäeva aastas. Arvestades, et haiglapäeva keskmine maksumus ELis on 334 eurot, lisandub sellest tulenevalt 27 liikmesriigis tervishoiukulutusi kokku 5,5 miljardi euro ulatuses. Haigla shy;nakkuste põhjustatud surmajuhtumeid on aastas ligikaudu 37 000, teatas tervisekaitseinspektsioon.

Millised on täpsed andmed Eesti kohta, inspektsioon öelda ei osanud. Riiklik järelevalvesüsteem hospitaalinfektsioonide üle on Eestis plaanis üles ehitada lähema kahe aasta jooksul. Seni teab vaid iga haigla ise, mis patogeenid neil ringlevad.

“Eesti seaduste kohaselt teeb iga haigla ise endale nakkuskontrolli- ehk haiglanakkuste leviku tõkestamise juhendi, viib ise seda ellu ja kontrollib ennast samuti ise,” ütles tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099