Autor: Siret Trull • 27. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstid filmivad potilkäimist

TÜ Kliinikumis on kasutusel uus röntgenuuring defekograafia, mis aitab kindlaks teha kõhukinnisuse põhjuseid. Selleks filmitakse inimest soolt tühjendamas.

Uuring käib nii, et pärast soolepuhastust täidetakse patsiendi pärasool väikeste portsjonide kaupa pudrutaolise kontrastainega. Siis palutakse tal röntgenikabinetis tualettpotisarnasele toolile istuda, vaagnapõhjalihaseid kord kokku tõmmata ja siis lõdvestada ning sool tühjendada. Toimingust tehakse mitmeid järjestikuseid röntgenipilte, kirjutas Tartu Postimees.

Uuringut tehakse kõhukinnisuse all kannatavatele inimestele. Kui on kindlaks tehtud, et hädas ei ole süüdi ei kasvaja ega mõni põletikuline soolehaigus, võib kõne alla tulla lõikus, millega patsiendil eemaldatakse osa pärasoolt.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099