Autor: Violetta Riidas • 21. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naiste tervis Euroopa Liidus

Täna avaldatud Euroopa Komisjoni raportis antakse ülevaade Euroopa Liidu ja majandusühenduse maade naiste tervisest.

Täna avaldas Euroopa Komisjon raporti naiste tervisest Euroopa Liidus (terviktekst kättesaadav aadressil http://ec.europa.eu/health/population_groups/docs/women_report_en.pdf ). Raportis antakse ülevaade olukorrast Euroopa Liidu liikmesriikides, kuid ka mõnedes Euroopa Majandusühenduse maades. Eraldi peatükkides käsitletakse demograafilisi ja sotsiaalmajanduslikke suundumusi, terviseküsimusi, elustiili ja tervishoidu.

Raporti peamised järeldused on järgmised:• Rinnavähk on endiselt naistel kõige enamlevinud vähivormiks ning peamiseks vähkisuremuse põhjustajaks.• Dementsust ja Alzheimeri tõbe esineb enam naistel, kui meestel. Samuti on depressiooni esinemissagedus suurem naispopulatsiooni hulgas. Naised teevad ka kaks korda nii palju enesetapukatseid, kui mehed.• Naised on meestega võrreldes rohkem ohustatud selliste haiguste välja kujunemisel, nagu osteoartriit, reumatoidartriit ja osteoporoos.• Rahvusvaheline Diabeediföderatsioon ennustab aastaks 2025 diabeeti haigestumise kasvu 16%, millest suurema osa moodustab naiste haigestumus.• Nooremates vanusegruppides alustavad naised suurema tõenäosusega suitsetamist, kui mehed.• Alkoholi liigtarvitamine kannab endas naiste jaks spetsiifilisi riske, nagu viljatuse probleemid ning loote kahjustumine rasedate naiste puhul.Üheks kokkuvõtvaks järelduseks on ka see, et soospetsiifilise statistika kättesaadavus on käesoleval ajal puudulik. Seetõttu tehti raportis ettepanek alustada Euroopa Liidus standardiseeritud soopõhise statistika kogumist.Kevadel 2011 plaanib Euroopa Komisjon avaldada esimese raporti Euroopa meeste tervise kohta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099