Autor: Kadi Heinsalu • 30. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robotarst vähendab arenguriikide kulutusi tervishoiule

Microsoft on välja töötamas robotarsti, mille rakendamine aitaks tõsta arenguriikide tervisestandardeid.

Craig Mundie, Microsofti uurimise ja strateegia peaspetsialist, ütles, et maailma rahvastiku arvu pidev suurenemine tähendab, et soodsa hinnaga tehnoloogilised lahendused peavad jõudma miljardite inimesteni. „Üks aladest, mida me vaatleme, on robootika. Me oleme arendamas analüütilist robotarsti, kes on võimeline õppima ja arutlema ning kes ilmub inimese ette ekraanile. Arst kuulab patsienti ja võib panna diagnoose ning määrata ravi,“ ütles ta. Virtuaalne tervishoiutöötaja on juba praegu võimeline tegelema 16 lastel enamesineva tervisekaebuse lahendamisega, kuid see on Mundie sõnul vaid jäämäe veepealne osa.

Selline tehnoloogia võib vähendada arengumaade muret väljaõppinud arstide puuduse üle. "Küsimus on selles, et teatud piirkondades ei ole lihtsalt piisavalt väljaõppinud spetsialiste. Robotarst annab võimaluse koguda kokku teatud hulga meditsiinipraktikat ja viia see küladesse, kus arstiabi puudub. Järgmine väljakutse seisab sellest, kuidas pidevalt virtuaalarsti teadmisi ajakohastada,“ ütles Mundie. Samuti usub ta, et ka väga piiratud meditsiinilise haridusega inimesed saaksid infotehnoloogiat kasutades osutada abi tasemel, mis ületab praegu kättesaadava. Oluline on ka tervisedenduslik sisend.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099