Autor: Siret Trull • 8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Sulling – 10 000 südant, 150 000 aastat

15. veebruaril 70. sünnipäeva tähistav doktor Toomas Sulling on oma meeskonnaga opereerinud 10 000 südamehaiget. Keskmiselt võidab iga tema patsient juurde 15–20 aastat elu: nii on dr Sullingu kontol vähemalt 150 000 patsientidele kingitud aastat, kirjutas Eesti Päevaleht.

Toomas Sullingu ülikooliajal oli koronaarkirurgia veel tulevikumuusika, maailm tegi selles vallas alles esimesi samme. Sulling alustas katsetusi 1965. aastal koerte peal. 1967. aastal, kui Argentina kirurg Rene Favaloro Ameerikas koronaarkirurgia põhitõed välja töötas, said Sullingu mõtted ja katsetused kinnitust, kuid ikkagi valitses teatav umbusk.

Kümnendi vahetusel töötas Sulling Leningradis (Peterburis) teise koronaarkirurgia pioneeri Kolesovi juures, opereeris Saksamaalt pärit diagnoosimis- ja südamesondeerimisaparatuuriga ning vormistas saadud kogemused 1974. aastal doktoritööks. Samal aastal tegi ta ka esimese operatsiooni töötavale südamele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099