Autor: Siret Trull • 12. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimiamet sai möödunud aastal 103 kõrvaltoimete teatist

Ravimiametisse laekus 2009. aastal 103 teatist ravimite kõrvaltoimete kohta, neist 74 teatise puhul on seos kirjeldatud reaktsioonide ja ravimi vahel võimalik. Kolmes teatises on kirjeldatud kõrvaltoimeid, mida seni ei ole ravimiga kindlalt seostatud.

74 teatises kirjeldati 51 tõsist kõrvaltoimet ja 52 mittetõsist kõrvaltoimet (ühel patsiendil võis ravimi kasutamisel tekkida rohkem kui üks kõrvaltoime).

Kolmes teatises kirjeldati kõrvaltoimeid, mida ei ole loetletud vastava ravimi omaduste kokkuvõttes, neist kaks olid tõsised. Topiramaadi kasutamisel lapsel ilmnes korduv minestamine. Sertindooli kasutamisel ilmnesid naispatsiendil hüperprolaktineemia, galaktorröa (rindadest piimaeritus) ja rindade valulikkus. Galaktorröa võib olla seotud sertindooliga. Asitromütsiini kasutamisel ilmnes polüneuropaatia (sh käte surisemine, treemor).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708