1. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi 70% arstidest on kindlustatud

Kindlustamine võimalike kahjunõuete vastu on vaatamata vähestele või olematutele kaebustele siiski populaarne.

Kõik suured kindlustusfirmad pakuvad töötajate vastutuskindlustust, mis on otseselt või kaudselt suunatud ka meditsiiniasutustes töötavatele või ravimiuuringutes osalevatele arstidele.

Kõige sagedamini sõlmivad kindlustusfirmaga kogu asutust katva lepingu hambaravifirmad. Nii on Baltic Medical Partners (BMP) omanud vastutuskindlustust juba üle kümne aasta. BMP hambaarst Tenno Jänes ütles, et kuna siiani pole ühtki kindlustusjuhtumit olnud, siis on kasu nende jaoks eelkõige preventiivne.Kindlustamine võimalike kahjunõuete vastu on vaatamata vähestele või olematutele kaebustele siiski populaarne. Näiteks sõlmis Ergo Kindlustuse AS 2009. aasta üheksa kuu jooksul 111 tervishoiuteenuse osutamisega seotud vastutuskindlustuslepingut.Firma riskijuht Argo Argel täpsustas, et enamik kindlustuslepinguid hõlmavad terve arstikabineti ja kõigi seal töötavate arstide vastutust – seega on kindlustatute tegelik arv suurem kui sõlmitud lepingute hulk.Kuidas aga on lood kahjunõuetega? Viimase viie aasta jooksul on Ergo Kindlustuse kliendiks olevate tervishoiutöötajate vastu esitatud nõudeid ligikaudu 430 000 krooni väärtuses. Enamik nõudeid on Argeli sõnul seotud hambaraviteenustega.Kuigi nõudeid pole palju, võib võrreldes kahe aasta taguse ajaga teatud kasvutrendi täheldada: 2008. aasta alguseks oli Ergole viimase viie aasta jooksul esitatud kahjunõudeid kõigest 170 000 krooni ulatuses.Üldjuhul paiknevad kindlustatud arstid ja arstikabinetid suuremates linnades, kus on nii arstide kui ka patsientide õigusteadlikkus parem.Tegelikult on enamik Eesti arste kindlustusega kaetud, sest Eesti Arstide Liit on ASiga If Eesti Kindlustus sõlminud erialase tegevuse tsiviilvastutuse kindlustuslepingu, mis katab kogu liidu hingekirja – see hõlmab 2400 arsti, mis on ligikaudu 60–70 protsenti kõikidest töötavatest arstidest. Samas pole kindlustusfirma alates 2003. aastast pidanud arstide liidu arstidele ühtegi kahju hüvitama.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099