Autor: Violetta Riidas • 2. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljas kurguvalu viitab haigetele mandlitele

"Mida varem mandlid ära lõigata, seda parem," kinnitab tema arvamust Ene Kivirüüt, Taru Ülikooli Kliinikumi arst-õppejõud otorinolarüngoloogia erialal.

Kestva põletiku tagajärjel tekivad mandlitesse valkjad lagunenud koe kogumikud ehk mandlikorgid ja ka vedel mäda, kirjutas Õhtuleht. Kurgumandlites olevad laguproduktid imenduvad verre ning hakkavad kahjustama teisi elundeid ehk südant, neere ja liigeseid. "Korkide mass surub terve mandlikoe kokku, see armistub ja normaalne mandlikude hävib, korgid ise on mandlites pidevaks põletikukoldeks. Ühesõnaga – tekib surnud ring," kirjeldab Kivirüüt, kuidas kaitsvad mandlid muutuvad inimorganismile hoopis kahjulikuks.

Sellest, et mandlitega on midagi lahti, annab kõigepealt märku kurguvalu. "Ka lihtne kurguvalu ilma angiinita viitab haigetele mandlitele, kuigi inimesed peavad seda kurguvalu vägagi normaalseks," nendib Kivirüüt. Angiin ehk mandlipõletik toob endaga kaasa ka kõrge palaviku.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099