15. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Test hoiatab pimedaks jäämise eest

Tartus tegutsev biotehnoloogiaettevõte Asper Biotech töötas välja testi, mis aitab selgitada kollatähni kärbumise ehk maakuli degeneratsiooni riski.

See on haigus, mis on üle 50aastaste inimeste peamine pimedaks jäämise põhjus lääneriikides ning puudutab ainuüksi Eestis rohkem kui 100 000 elanikku.

Maakuli degeneratsioon on ühtlasi üks väheseid geneetilisi haigusi, mille põhjustest on teada umbes 75%. Asper Biotechi teaduri Hanno Roomere sõnul on ühe testi väljatöötamise tavaline praktika see, et mõnel kliendil või koostööpartneril tuleb idee ja nendelt tehniline teostus. Enne peab olema ka piisavalt geneetilist infot haiguse kohta.Seekord tuli idee Asper Biotechiga varemgi koostööd teinud professor Rando Allikmetsalt, kes töötab New Yorgis Columbia Ülikoolis. Roomere sõnul määrab testi väljatöötamise keerukuse markerite arv – kui on sadu markereid, siis see võtab ka kauem aega. Kollatähni kärbumise test sündis paari kuuga. Eestis kasutusel oleval kollatähni kärbumise testil on kolm markerit. Geneetilisi markereid patenteeritakse, aga Eestis need ei kehti. Sellepärast saab Asper Biotech kasutada kõige paremat teadaolevat varianti.Mujal Euroopas määratakse maakuli degeneratsiooni riski selgitamiseks ainult kahte markerit. Roomere selgitas, et nende testi puhul on tegemist kahe erineva paneeliga: esiteks saab määrata haiguse riski ning kui riskimarkerid olemas, siis on võimalik juurde teha kaitsvate markerite test. “Kui patsiendil on mõlemad, siis risk väheneb,” lisas ta. Kui on teada, et risk on olemas, saab haigust elustiiliga ennetada. Kollatähni kärbumisele aitavad kaasa suitsetamine, kõrge vererõhk ja ülekaal. Soovitatakse kanda päikeseprille ja süüa antioksüdante sisaldavaid toidulisandeid.Asper Biotech on seni teinud umbes 30 analüüsi. Põhiliselt tehakse koostööd Tartu ja Tallinna silmaarstidega, kliendiks on ka Inglismaa erasilmakliinik. Tegelikult moodustavadki välismaa kliendid suurema osa erinevate testide tellijatest. 2009 tegi Asper Biotech ligi 6000 testi, millest üle 90% läksid mööda maailma laiali.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099