Autor: Kadi Heinsalu • 28. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komitee: tervishoiu teenuse osutamisest keeldumine vajab reguleerimist

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee tervisekomitee soovitab reguleerida tervishoiuteenuste osutamisest keeldumise alused

Võttes arvesse asjaolu, et teatud juhtudel keelduvad tervishoiuteenuse osutajad usulistel, moraalsetel või filosoofilistel põhjustel teenuseid osutamast, soovitab tervisekomitee Euroopa riikide valitsustel välja töötada regulatsiooni, mis määrab teenuse osutamisest keeldumise alused ja korra. Pöördumises rõhutatakse vajadust tasakaalustada tervishoiutöötaja õigus keelduda moraalsetel põhjustel teatud sekkumise läbi viimisest ning ühelt poolt eriala vastutus ja teiselt poolt patsiendi õigus saada õigustatud ja õigeaegseid tervishoiuteenuseid.

Regulatsioon peab tagama tervishoiutöötajale õiguse keelduda teenuste osutamisest moraalsetel alustel, kuid samas ei või sel alusel keeldumine olla lubatud kogu tervishoiuteenuse osutajale. Patsient peab saama soovitud ravi või sekkumist juhul, kui tervishoiuteenuse osutaja seda küll moraalselt heaks ei kiida, kuid kui tegemist on vältimatu abiga või kui saatmine teise teenuseosutaja juurde ei ole (näiteks vahemaa tõttu) mõistlikult võimalik.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099