Autor: Violetta Riidas • 29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa perearstikeskus võiks vahendada ka ravimeid

Meie riigis toimuv arutelu ravimipoliitikast on võtmas järjest kiiremaid tuure. Mõistuspärane dialoog ei tah kuidagi õnnestuda, sest läbirääkijate huvid on vastandlikud. Patsiendi soov on saada tänapäevane ja kvaliteetne ravim võimalikult soodsalt ja vähese vaevaga. Apteeker soovib palka ja apteegi omanikud-ärimehed kasumit. Kõige selle juures näib üha valjemalt kõlav mõte: tegemist on äriga, ravimimüük peab toimuma seal kus on raha, inimesed ja käive.

Kõik ülejäänud on muutumas teisejärguliseks, ka ravimi ülim eesmärk: aidata kaasa kiiremale tervistumisele, hoida ära krooniliste haiguste ränktagajärgi või leevendada erinevaid vaevusi. Oluline on ka ravimi kättesaadavus, mis on ühe või teise piirkonna sotsiaalse turvalisuse osaks. Üsna mugav on ostukeskuse külastamisel astuda läbi ka apteegiboksist.

Kui aga ravimi saamiseks peab ette võtma poolesajakilomeetrise sõidu liinibusside, naabri või isikliku autoga, või usaldades oma retseptid delikaatsete andmetega heade inimeste hooleks, on tegelik olukord mõistuspärasest väga kaugel. Nii patsiendi kui ka arsti soov pärast diagnoosi selgumist on kohene ravi, kuid võib juhtuda, et ravim saadakse mitmeid päevi ja isegi nädalaid hiljem või lisanduvad selle hinnale ka märkimisväärsed transpordikulud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099