Autor: Kärt Blumberg • 23. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Retsepti kirjutamise õigus ei ole vaid retsepti kirjutamise õigus

"Ma ei saa aru, mis seal nii kaua võtab. Ma tahtsin ju ainult retsepti," on üsna tavaline kurtmine pärast arstilt naasmist. Patsiendid, ja mitte ainult patsiendid, kipuvad unustama, et retsepti väljakirjutamine on üks väike osa ravist.

Selle hulka kuulub farmakoloogilise või mittefarmakoloogilise raviviisi valik, ravimi valik, selle patsiendile sobivuse hindamine, õige raviskeemi leidmine, ravieesmärgi, ravimi toime ja ohtude ning ravimi kasutamise selgitamine patsiendile, ravi jälgimine ning tulemuslikkuse hindamise kavandamine, kirjutab ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs värskes ajakirjas Perearst.

Isegi kui tegemist on ravi jätkamisega, on paljud nendest tegevustest hädavajalikud ja toetuvad laiapõhjalisele meditsiiniharidusele. Seeläbi on keeruline otsustada, kas ravimi määramise õiguse laiendamine tervishoiutöötajatele, kes ei ole arstid, toob rohkem kasu või kahju.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708