Autor: Kärt Blumberg • 7. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaktsiin uimasti vastu

USAs on uurijad leidnud igast kümnest käibel olevast rahatähest tervelt üheksal kokaiinijälgi: sedavõrd levinud on riigis selle uimasti tarvitamine, kirjutas Eesti Päevaleht.

Erinevalt heroiinist puudub kokaiinil aseaine – uimastisõltuvusest vabanemise uurijad on juba pikka aega püüdnud leida võimalust saata kokaiiniga võitlema inimese enda immuunsüsteem. Nüüd on midagi õnnestunud: rühm USA uurijaid väidab, et neil õnnestus edukalt vaktsineerida kokaiini vastu laborihiiri.

Teadlased kombineerisid selleks ühe tavalise külmetushaiguse viirust keemilise kokaiini-imitatsiooniga. Ning selle strateegia abil loodavad nad peatada kokaiini edasikandumise organismis enne, kui see jõuab ajju. Selleks et niisugusest vaktsiinist kasu oleks, on aga vaja ennekõike sõltlase enda head tahet ja valmisolekut end vaktsineerida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099