Autor: Kärt Blumberg • 11. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naistearst: Kui naine valib kodusünnituse, võtab ta teadlikult riske

Kodusünnituste pooldajate ja elluviijate vaate järgi sekkuvad ämmaemand või sünnitustoetajad sünnitusprotsessi kodus vähem. See lähtub arusaamast, et sünnitus on loomulik protsess, mis on ka õige. Ühtlasi arvavad nad, et sünnitusprotsessi ei tohi sekkuda, sest kui on vähem sekkumisi, siis on ka vähem tüsistusi. Kuid see on nii vaid osaliselt.

Enamasti on vahelesegamisega seotud tüsistused märksa väiksemad võrreldes sellega, mida õnnestus vahelesegamise abil ära hoida.

Kui räägime kriitilistest momentidest sünnituse juures, siis see on lai teema. Kui võtame ainuüksi kõik keiserlõike näidustused, mis võivad sünnituse ajal tekkida, siis juba neid on kolm: ähvardav loote hapnikuvaegus, emakakaela avanematus ja loote ning vaagna mõõtude sobimatus. Kui nüüd selles kontekstis mõtlda kodusünnitusest, selgub, et kui kodus tekib olukord, kus naisel tekib üks neist tüsistustest, peab ta kindlasti haiglasse sattuma.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099