Hüperaktiivsus soodustab dementsuse tekkevõimalust

Hüperaktiivsuse esinemine on
degeneratiivsete ajuhaiguste arengu ohuteguriks. Nimelt on tähelepanelikkuse
puudulikkusega hüperaktiivsust põdevatel täiskasvanutel enam kui kolm korda
kõrgem risk dementsuse sagedasti esineva vormi tekkeks.

Sellistel patsientidel moodustuvad närvirakkude sisse ebanormaalsed valgukogumid, mida kutsutakse Lewy kehadeks ja mis takistavad aju õiget funktsioneerimist, vahendas teadus.err.ee.

Vastavate valgukogumite (nn. Lewy kehade) tekkega seotud dementsus moodustab umbes 10 % kõigist vanemaealiste dementsuse juhtudest. Ilmselt on tegu siiski aladiagnoositud haigusega, kuna vastavad sümptomid sarnanevad nii Alzheimeri kui ka Parkinsoni tõve omadele. Tegemist on degeneratiivse neuroloogilise haigusega, mis kahjustab nii inimese vaimset kui ka füüsilist tervist. Kaasneda võivad nägemishäired, hallutsinatsioonid, probleemid igapäevatoimetustega hakkamasaamisel ja iseseisval liikumisel.

Argentiina teadlased uurisid 109 inimest, kelle keskmine vanus oli 75 aastat ning kes põdesid vastavat tüüpi dementsust, 251 Alzheimeri haiguse patsienti ja 149 tervet inimest. Leiti, et Lewy kehade tekkega seotud dementsuse patsientide hulgast olid 48 % eelnevalt kannatanud hüperaktiivsuse probleemide käes. Vaid 15 % Alzheimeri patsiente ja terveid inimesi olid põdenud hüperaktiivsust .

Arvatakse, et tähelepanu puudulikkusega hüperaktiivsuse ja Lewy kehade tekkega seotud dementsuse korral esinevad probleemid samades rakusignalisatsiooni radades. Tegemist on esimese tööga, kus kahe nimetatud meditsiinilise seisundi vahel näidatakse selget kliinilist seost.

Uuringu tulemused ilmusid ajakirja European Journal of Neurology jaanuarikuu numbris.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.