Autor: Merike Kungla • 16. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tripper tõmbas inimeselt geenijupikese

USA Northwesterni ülikooli teadlased leidsid gonorröad tekitava bakteri genoomist inimese DNA fragmendi. Uuringutulemused lubavad arvata, et geeniülekanne on evolutsioonis toimunud üsna hiljuti, kirjutas Novaator.ee.

Tripperisse ehk gonorröasse nakatuvad igal aastal kümned miljonid inimesed. Sugulisel teel levivat haigust tekitab bakter Neisseria gonorrhoeae. Tõbi on antibiootikumidega ravitav, kuid viimase 40 aasta jooksul on bakter muutunud paljude ravimite suhtes resistentseks.

Gonorröa haruldasem vorm tekib siis, kui bakterid liiguvad suguelunditest vereringe kaudu liigestesse ja südamesse ning hakkavad seal põletikke põhjustama.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099