Autor: Kadi Heinsalu • 16. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

UUS: Valminud on günekoloogiliste pahaloomuliste kasvajatega haigete käsitlusjuhendid

Vähiravi kvaliteedi komisjonis on lõppjärgus esimesed juhendid vähihaigetele liikumiseks nn ravikoridoris, esimesed juhised on günekoloogiliste pahaloomuliste kasvajatega haigete jaoks, teatas sotsiaalministeeriumi juhtivametnik Heli Paluste.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja kohusetäitja Heli Paluste selgitas, et ministeeriumi juures koos käival komisjonil on plaanis koostada vähihaigete käsitlusjuhendeid paikmete kaupa. Sellised käsitlusjuhendid (inglise keeles cancer patient pathway) on tema kinnitusel mitmes süsteemis kasutusel ning need aitavad luua selgust, millise aja jooksul peab patsient saama saadetud edasi, millise spetsialisti juurde ja millised uuringud peab eelnevalt saama tehtud; millise aja jooksul peab haige jõudma konsiiliumisse ja edasisele ravile haiglasse jne. Sealjuures seisab iga etapp hea ja vastutab selle eest, et patsient jõuaks kokkulepitud ajal koos uuringutulemustega järgmisse etappi.

Hetkel on Paluste sõnul valminud günekoloogiliste pahaloomuliste kasvajatega haigete käsitlusjuhendid Eesti Naistearstide Seltsi eestvedamisel, mis pärast läbiarutamist komisjonis tehakse osapooltele, sh patsientidele nähtavaks veebilehe kaudu. Tegemist on lihtsate A4 suurusele formaadile mahtuvate skeemidega, mis kirjeldavad täpselt vähihaige liikumist tervishoiusüsteemis alates esmasest diagnoosikahtlusest perearsti või günekoloogi juures kuni tervenemise või hooldusravi etapini välja koos ajaraamidega ja igas etapis tehtavate uuringutega enne järgmisse etappi suunamist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099