Autor: Violetta Riidas • 8. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anneli Talvik: Perearsti õudusunenägu

Tänapäeva mentaliteet „raha eest saab kõike, ka tervist" ja „minu tervis ja elujõud on ammendamatud, igavesed, kuidas ma ka ei elaks" on muutnud terve põlvkonna inimesi abituteks, kirjutab perearst Anneli Talvik ajalehes Eesti Ekspress.

Lugedes 17.veebruari Eesti Ekspressist artiklit „Kaks kuud gripiravi", tabas mind üks äratundmine teise järel. Olgu koheselt öeldud, et selle noore inimese lugu pole ainult tema juhtum. See on tänases Eestis kümnete, et mitte öelda sadade tuhandete inimeste lugu - mille nimeks võib panna „perearsti õudusunenägu" - just selliseid patsiente külastab meie praksiseid hordide viisi ja kõiki neid iseloomustavad samad tunnused.

Patsient, noor ja haritud, rabab hulluna tööd teha, jookseb energiast ja tervisest tühjaks, haigestub tavalisse viirusinfektsiooni (või külmetusse - kuidas soovite) ja võta näpust! Ei paranegi sõrmenipsuga. Mis nüüd siis lahti on?! Juba 12ndal haiguspäeval sic!, pöördub palavikus, nohune ja apteegist juba vähemalt 40 euro eest erinevaid ravimeid kokku ostnud patsient oma perearsti poole, kes tuvastab pikkade aastakümnete kogemusele tuginedes, et tegemist on viiruse tüsistusega, ilmselt mädase kurgupõletikuga - ja kirjutab antibiootikumiretsepti. Teisiti mädast kurku enam ravida ei saa, selge see. Arst teab, et patsient on selleks ajaks teinud juba mitu saatuslikku viga eneseravis:

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099