Autor: Merike Kungla • 12. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mustikad võivad pidurdada rasvarakkude arengut

Mustikate kasulikkus on teada, sest neis sisalduvad polüfenoolid pakuvad kaitset südameveresoonkonna tõvede tekke eest, võivad aeglustada vananemist ja olla kasulikud ka ainevahetusprobleemide korral, kirjutas ERRi teadusportaal. Hiljuti püstitasid Texase uurijad aga uue küsimuse, kas mustikatel võiks olla mingi roll ka rasvumise korral?

Teadlased uurisid, kas mustikates leiduvad polüfenoolid mängivad rolli rasvarakkude diferentseerumisel. Tegemist on protsessiga, mille käigus mittespetsialiseerunud rakud omandavad rasvarakkudele iseloomulikud jooned. On teada, et taimsed polüfenoolid aitavad sellise nn adipogeneesi protsessiga võidelda.

Hiirtest eraldatud koeuuringutega läbiviidud tulemused näitasid, et mustikatest saadud polüfenoolid surusid rasvarakkude arengut maha ja selline pidurdusprotsess oli sõltuv mustikate kogusest. On selge, et sarnased uuringud tuleb läbi viia ka inimestega, enne kui anda mingeid soovitusi mustikate tarbimise ja koguste osas. Praeguste teadmiste põhjal näib aga olevat tõenäoline, et mustikad aitavad vähendada rasvkoe moodustumist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099