Helvi Tarien: tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkus seisab poliitilise tahte taga

Pikaaegne tervishoiujuht ja haigekassa
tervishoiuteenuste osakonna endine juhataja Helvi Tarien ütleb intervjuus
ajakirjale Perearst, et põletavate probleemide lahendamine tervishoius seisab
poliitilise otsustamise ja tahte taga, vahendas Med24.

Tarien leiab, et põletavaim probleem tervishoius on suures plaanis ikka tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkus. „Me ei saa kasutada igal aastal haigekassa reservfondi, see ei ole lõputu. Otsused tuleb vastu võtta, sest nende elluviimine eeldab ka paratamatult aega. Reservfondist jätkub kolmeks-neljaks aastaks. Ressursivajadus on masu aastatega vaid suurenenud,“ ütleb Tarien.

„Minu isiklik arvamus on, et peame kas ravikindlustusmaksuga maksustama pensionifondi või teatud osa pensionifondist. See ei puuduta ühegi konkreetse pensionäri pensioni, vaid tähendab, et riigieelarvest otse või pensionifondi kaudu suunatakse teatud kokkulepitud osa ravikindlustusse,“ leiab kauaaegne tervishoiujuht.

„Dividendide maksustamine ei too palju tulu haigekassa eelarvesse aga võiks siiski olla paika pandud. Praegu võib ettevõtjatel tekkida tahtmine mitte maksta iseendale palka, vaid võtta see välja dividendidena, kuna dividende ei maksustata. See on tegelikult üsna väike raha eelarvele, kuid tegemist on põhimõttelise küsimusega.,“ ütleb Tarien.


Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.