Allergikud saavad taas õietolmu mõõtmisest abi

Õietolmu allergia käes vaevlevad inimesed
saavad õige pea õhu koostise kohta täpsemat infot, sest Allergialiidu ja
Keskkonnauuringute keskuse koostöös alustati taas õietolmu koguste mõõtmist
õhus.

Esialgu mõõdetakse õietolmu kontsentratsiooni vaid Tallinnas, kuid täiendava raha leidmisel laieneb projekt ka mujale Eestisse. Ametlikult mõõdeti viimati õietolmu sisaldust õhus 2006. aastal. Sel nädalal võetud proovid kinnitavad, et mõned levinuimad allergeenid on juba alustanud Eestis õitsemist, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Allergoloog Erika Reismaa sõnul on praegu peamised mõjutajad kask, lepp ja sarapuu. Spetsialisti sõnul tundsid mõned inimesed juba kuu aega tagasi silmade sügelust.

Eestis on hinnanguliselt 150 000 - 200 000 õietolmuallergikut, täpsem info taimede õitsemise kohta lihtsustab nende elu ja aitab tal vabas õhus toimuvaid tegevusi paremini planeerida. Ka ühe päeva jooksul võivad mõne taimeliigi õietolmukogused väga palju erineda, samuti võib Eesti proovidest leida tuhandete kilomeetrite kaugusel õitseva eksootilise taime osi.

Keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi osakonna juhataja Erik Teinemaa selgitas, et õietolm võib levida päris kaugele. Lõunapoolsemates riikidest võivad õietolmu osakesed jõuda Eestisse, samuti vastupidi. "Siin võivad kased olla ära õitsenud, aga Põhja-Soomes mitte, siis võib sealt meile kanduda kase õietolm," tõi ta näiteks.

Õietolmu alal koolitas Eesti teadlasi Turu Ülikool. Proovide tulemused paneb kodulehele välja nii Allergialiit kui ka Keskkonnauuringute keskus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.