Autor: Violetta Riidas • 23. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimipoliitika nõuab diskussiooni

Senist ravimipoliitilist arengut on suunanud pea kümne aasta eest koostatud dokument “Eesti ravimipoliitika alused aastani 2010”, mis keskendus põhiravimitele, nende ohutusele ja ravimite mõistlikule kasutamisele.

Dokument on olnud asjakohane, ent nüüdseks on see aegunud, kuna ravimite väljatöötamises on toimunud kiire areng ja uute ravimite kättesaadavus Eestis on halvenenud. Seega on sobiv aeg eesmärke uuendada.

Kui vana ravimipoliitika üks eesmärke oli baasravimite kättesaadavuse tagamine, siis uued sihid peavad olema seatud kaugemale. Pean silmas uute ravimite soodustamist ja valikuvõimalusi ning patsiendi omaosaluse vähendamist.Kui vaadata tervishoiuteenuseid tervikuna, siis suur osa näitajaid alates haiglate efektiivsusnäitajatest kuni laste perinataalse suremuseni on Eestis head. Paraku aga viitab enamik riikidevahelises võrdluses kasutatavaid mõõdikuid sellele, et ravimite kättesaadavus on Eestis Euroopa keskmisest kehvem. Selge mahajäämus on tingitud ravimite soodustusprotsessi pikkusest, mis on keskmiselt kaks aastat, ja sagedasest soodustustaotluste tagasilükkamistest (vaid 12% uutest ravimitest saab soodustuse).Siit tulenebki ravimitootjate järjekordne üleskutse nii ametnikele kui ka ministrile, et uue ravimipoliitika väljatöötamisega ei tohi viivitada. Vastasel korral peame mõne aja pärast tõdema, et kõige kuluefektiivsem ravi, milleks on ambulatoorne arstiabi koos tõhusate ravimitega, on jäänud kuhugi poliitilise ja ametkondliku igapäevatoimetuse varju. Ohumärgid on juba näha, näiteks riigikontrolli auditis, mis esmatasandi arstiabi kohta tehti.Nii arstid, ravimitootjad, patsiendid kui ka tervishoiuametnikud ootavad sisulist debatti teemadel, mis on riigi arengu jaoks olulised. Kahtlemata peaks nende hulgas olema ravimipoliitika kujundamise ja kajastamise teema.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099