Autor: Violetta Riidas • 3. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Euroopa Liidu Toiduohutuse Amet kontrollib aspartaami ohutust
Pärast uute teaduslike uuringute
avaldamist, mis toovad esile aspartaami võimaliku negatiivse mõju rasedatele
ning pakuvad tõendeid magusaine poolt tekitatud suurenenud vähiriskiga, palus
Euroopa Komisjon ELi toiduohutuse valvekoeral (EFSA) korraldada aine täielik
ümberhindamine hiljemalt juulis 2012.
Aspartaami on juba ümber hinnatud viis korda, kuna ainet lubati ELs kasutada alates aastast 1994. Järgmise korraline ümberhindamine oli planeeritud aastaks 2020 osana projektist, mille eesmärgiks on kõiki lubatud toidu lisaaineid ELis süstemaatiliselt uuesti hinnata.
Eelmisel aastal avaldati kaks uuringut kunstlike magusainete tarbimisega seotud võimalike terviseriskide kohta.