Rinnavähi ravis annab edukaid tulemusi sünkroniseeritud kemoradiatsioon

Briti vähiekspertide hinnangul tuleks uue
lähenemisviisina rinnavähi ravis kasutada kiiritus- ja keemiaravi üheaegselt,
kirjutab ERRi
teadusportaal.

Ulatuslikus teadusuuringus selgus, et topeltravi, nimega sünkroonne kemoradiatsioon, kahandab märkimisväärselt vähi naasmise riski kord kasvajast vabanenud patsientidel. Teadlaste hinnangul võiks selline ravimeetodite kombineerimine vähendada ka rinnavähki surijate arvu.

Kiiritus- ja kemoteraapia on tavalised ravimeetodid pärast rinnavähi kirurgilist eemaldamist. Sel viisil hävitatakse allesjäänud vähirakud rinnas, rindkere seinas ja kaenlaaluste piirkonnas ning üritatakse vähendada kasvaja naasmise tõenäosust. Tavalise lähenemise korral saavad patsiendid esmalt keemiaravi ja alles seejärel kiiritusteraapiat.

Kuna aga mõlema ravivõtte parima ajastuse üle on palju vaieldud, otsustas kliinilise onkoloogi Indrajit Fernando uurimismeeskond analüüsida erinevaid variante meetodite kombineerimisel varajases staadiumis rinnavähiga patsientide ravis.

Uurimuses osales ligi 2300 briti naist, kellelt oli juba operatsiooniga eemaldatud kasvaja. Ravimeetodite efektiivsuse analüüsil selgus, et tavapärase lähenemisega võrreldes vähendas sünkroniseeritud ravi vähkkasvaja naasmise riski 35%.

Järelkontrollis 8 aastat hiljem ilmnes korduv kasvaja vaid 42%-l sünkroonset kemoraditsiooni saanud patsientidel. Tavapärast ravi ehk keemiaravile järgnevat kiiritusravi saanud patsientidel esines uus kasvaja tervelt 63%-l patsientidest.

Kuigi esimese viie aasta jooksul ei ilmnenud kahe grupi suremuses erilist vahet, on Fernando hinnangul küllalt selge, et pikemas perspektiivis suurendab sünkroonne ravi ka ellujäämise tõenäosust vähkkasvajaga patsientide seas. Sünkroonsel ravil on uurimuse kohaselt piiratud hulk kõrvaltoimeid ja see ei kahjusta patsiendi elukvaliteeti.

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.