Autor: Violetta Riidas • 7. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Geneetiliselt muundatud kanad peatavad linnugripi

Linnugripi tõttu tühjaks jäänud kanalad ja surmava viirusega nakatunud inimesed võivad peagi ajalooks saada. Uued geneetiliselt muundatud kanad ise haigust edasi kanda ei saa ja seega lämmatavad nad epideemia juba eos.

Linnugripp on nii inimeste kui ka lindude kardetud haigus. Seda põhjustab gripiviirus A, mis haarab linnu järk-järgult ja on nii nakkav, et võib mõne päevaga kanala või tibufarmi tühjaks teha. Kuid viirus võib kanduda ka inimestele ja põhjustada palju tõsisemaid sümptomeid kui tavaline gripp. Võimalus linnugripi ohtlik tüüp H5N1 üle elada on väiksem kui 50 protsenti. Tüübi H1N1 variant põhjustas näiteks 1918. aastal Hispaania haiguse, mis võttis elu enam kui 40 miljonilt inimeselt.

Kui kanad nakatuvad linnugrippi, paljuneb viirus nende kehas nii kiiresti, et juba kahe päeva pärast hakkavad nad haigust jõudsalt edasi andma ning pärast veel kaht kuni nelja päeva on nad tavaliselt surnud. Seepärast on ülioluline nakkusele võimalikult kiiresti piir ette saada, et vältida hävitava epideemia puhkemist. Kodulindude aretajad vaktsineerivad tihti oma kanu ja tibusid ning see aitab viimastel nakatumisest hoolimata ellu jääda, kuna see takistab viiruse paljunemist ja teistele lindudele edasikandumist. Nii võivad pealtnäha terved kanad ja tibud epideemiat siiski elus hoida ning halvimal juhul võib haigus kontrolli alt väljuda ja inimestele üle kanduda.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099