Hambaravi kõrge hinna tingib uusim tehnoloogia

Täna tähistab Eesti Hambaarstide Liit 90.
juubelit piduliku konverentsiga. Tartu Ülikooli Kliinikumi stomatoloogiakliiniku
juhataja Taavo Seedre ei arva, et Eesti hambaarstide tase oleks nõrgem kui
mujal, ehkki erinevusi riigiti on, rääkis ta ERR-i raadiouudistele.

"Tase on ebaühtlane kõikides maades - Euroopas, Kanadas, Ameerikas - igal pool on erinevaid hambaarste ja erinevaid sisseseadeid," rääkis Seedre.

See, et Eestis on tase halvem kui mujal maailmas, on Seedre sõnul müüt, sest hetkel on hambaravikabinettide sisseseaded, instrumendid ja tohtrite koolitus muu maailmaga täiesti võrdsel tasemel.

Hambaarstide liidu juhi Piret Väli sõnul on stomatoloogidel praegu kõige enam muret proteesimisega. "Inimesed ei ole tihtipeale võimelised selle teenuse eest tasuma. Nii võimegi näha väga heas korras hambaid inimestel, kes on oma hambaid järjepidevalt tervena hoidnud, ning neid, kes on jäänud tähelepanuta ja kellel olukord suus võib olla väga drastiline," nentis Väli.

Hambaravi kõrged hinnad sõltuvad eelkõige sisseseadest, kinnitas doktor Seedre. Ravi iseenesest kallis pole. "Me ostame kõik asjad sisse sama hinnaga või kallimalt kui Euroopa või Ameerika hambaarstid ja meie turg on väike," selgitas ta. "Kogu see odavus on ainult meie hambaarstide sissetulekute arvelt, sest need on kordades väiksemad kui Lääne-Euroopas või Ameerikas," lisas Seedre.

Üks põhjuseid, miks Eestis on hambaravikabinettide sisseseade nii kallis, on selles, et muretsetud on kohe uusimat tehnoloogiat, ütles Piret Väli. "Olles käinud paljudes Euroopa riikides hambaravikabinettides, siis Eesti tehniline tase on väga kõrge," märkis ta.

"Eesti on noor riik ja seetõttu on ka väga palju investeeringuid tehtud ja hambaravi areng on olnud hüppeline viimase 20 aasta jooksul. Tihti näeme siin isegi kõrgemat taset, kui keskime tase Lääne-Euroopas," ütles hambaarstide liidu juht.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.