Vahtra: Haiguste ennetustöö peaks olema riigi juhtida

Tervishoiu suurimaks kitsaskohaks on, et
püütakse keskenduda vaid haiguste ravimisele ja tehakse liiga palju käsitööd,
leidis Kliiniku32 juht Lauri Vahtra. Rohkem tuleks pöörata tähelepanu
ennetusele.

Ennetustööd ei saa siiski ilma riigi toeta teha ning ennetus võikski olla riigi ülesanne. "Arst ei saa vastutada ennetuse eest ühiskonna tasemel," nentis Vahtra. Samas on hambaravi selline asi, mida on võimalik tervisliku käitumisega vältida.

Paraku panustab riik hambahaiguste ennetamisesse täiskasvanute puhul minimaalselt, mõnikümmend eurot aastas. Kõikide haiguste ennetamisesse panustab riik Vahtra sõnul ligi 20 miljoni euro ringis. Summa on suur, kuid killustunud mitmete institutsioonide ja ametite vahel.

"Ennetustöö paistab olevat pigem projektipõhine ning vähemalt hambaravis me selgelt oma töös tunnetame seda, et hammaste tervise alast ennetustööd ei toimu riigi tasemel üldse," märkis Vahtra.
Kuna teatud eranditega riik ka ei kompenseeri patsiendile hambaravikulusid ja patsient peab need täis mahus ise katma, siis võikski riik anda patsiendile vähemalt teadmised, milline peaks olema tervisekäitumine, et hambaravi polekski vaja.

"Praegu ei anta kala ega õnge ega üldse kalastusalaseid teadmisigi," tõdes Vahtra.

Ideaalsel juhul võiks riik võtta eesmärgiks leida ja määrata institutsioon, kes vastutab ja koordineerib ennetustegevusi kogu tervishoius tervikuna, mitte ainult üksikute teemade ja kampaaniate raames.

"Eraettevõtluses ei oleks see ju mõeldav, et keegi ei vastuta," lisas ta. Vahtra arvates sobib ennetusega terviklikult tegelema Tervise Arengu Instituut. Just neile võiks anda kõik volitused ja ressursid, mis võimaldaksid minna kaugemale reklaamipõhistest projektidest ning võtta ette tervishoid ja suhtlus patsiendiga tervikuna.

"Sellisel juhul oleks ennetustöö efektiivsem, tulemuslikum ja kõige tähtsam - mõõdetav," rõhutas Vahtra. .

Tema sõnul tuleks arstil mõelda laiemalt ja kaugemale ning see tähendab sedagi, et vajaduse korral peab arst suutma tunnistada, et ta ei oska. "Igale patsiendile on võimalik ravi leida - kui ise ei suuda, tuleb patsient teisele arstile suunata."

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.