Autor: Siret Trull • 1. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pupilli suuruse muutus näitab tähelepanu pöördumist

Rootsi teadlased on tuvastanud, et silmapupillide diameetri mõõtmine annab aimu sellest, millele inimene tähelepanu pöörab. Pupillomeetriat on kasutatud nii sotsiaalpsühholoogia kui kliinilise psühholoogia testides inimeste, loomade, laste ja imikute puhul, vahendasid ERR Teadusuudised.

Silmapupillid muudavad suurust valguse ajel: hämaras ruumis muutuvad need suuremaks, et rohkem valgust sisse pääseks. Eredas valguses tõmbuvad aga pisikeseks nagu nõelapea. Midagi sarnast toimub ka psühholoogiliste stiimulite mõjul, kui millelegi pingsalt tähelepanu pöörata. Kui miski köidab meie tähelepanu, läheb pupill suuremaks. Teadlastel puudub sellele veel ühene selgitus. Üks oletus on, et kui keskenduda millegi jälgimisele, siis aitavad suuremad pupillid sellele kaasa.

Uurimuse üks autoreid Bruno Laeng Oslo ülikoolist kasutas pupillide suuruse mõõtmist töötades patsientidega, kelle hipokampus oli kahjustatud ning kannatasid seetõttu mäluprobleemide all. Tavaliselt on nii, et kui näidata sellisele patsiendile pildiseeriat, pidada väike paus ja näidata siis uuesti, ei mäleta nad, mida on juba nähtud ja mida mitte. Laeng mõõtis aga testi ajal nende pupillide läbimõõtu ja leidis, et patsiendi silmad reageerisid varem nähtud piltidele teisiti. Laengi sõnul on see hea märk, sest tõestab, et inimese aju suudab iseeneselegi teadmata ikkagi vahet teha.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099