Autor: Siret Trull • 2. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mehed ja naised langevad sõltuvusse eri moel

Meestest ja naistest kokaiinisõltlaste aju töötab erinevalt, mistõttu vajavad ka eri soost sõltlased erinevat ravinäitas ajakirjas American Journal of Psychiatry ilmunud uurimus.

Yale´i ülikooli psühhiaatriaprofessor Marc Potenza uuris kolmekümne kokaiinisõltlase ajutegevust. Aju funktsionaalse magnetresonantstomograafiga uurimise ajal kirjeldati katsealustele erinevaid olukordi, mis tekitasid neis stressi või sisaldasid kokaiini või alkoholi tarvitamist, vahendas Novaator.

Narkomaanidest meestel ja naistel oli aju aktiivsusmuster sootuks erinev ja sõltus sellest, kas aju pani tööle stress või mõte kokaiinile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099