Autor: Violetta Riidas • 4. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viie sammuga suitsetamisest priiks

Väga vähe on neid suitsetajaid, kes pöörduvad perearsti vastuvõtule ainult abi saamiseks suitsetamisest loobumisel.

Perearsti vastuvõtule satutakse ikka mitmesuguste ägedate ja krooniliste haigustega. On üldlevinud tõde, et palju haigused on seotud just tubaka tarvitamisega, ja kõik on nõus, et patsiendile tuleb soovitada tubakast loobumist.

Enamasti perearstid suitsetamise kohta siiski ei küsi ega soovita loobumist. Üks põhjus peitub selles, et arstid pelgavad tunda end demoraliseerituna, kui näevad, et patsiendid ei ole soovitust järginud. Tuleb aga arvestada, et isegi kui soovitusele ei järgne kohest loobumist, võib see soodustada patsiendi edaspidist käitumist.Tubakasõltuvusel on kroonilise haiguse tunnused. Kuigi üksikud suitsetajad suudavad juba esimesel katsel tubakast lõplikult loobuda, siis enamik jääb sõltlaseks veel aastateks ja proovib tulutult loobuda. Kui meditsiinitöötaja ei arvesta sõltuvuse kroonilise olemusega, kahaneb ka tema motivatsioon tubakasõltlast ravida.USA tervishoiuteenistuse suitsetamisest loobumise juhendis “Tubaka kasutamise ja sõltuvuse ravi: praktilised juhised” soovitatakse sekkumisel kasutada viieastmelist programmi “5A” (eestikeelsena ilmunud TAI trükisena). Arst saab suitsetamisest loobujat aidata meditsiinilise nõustamisega ehk nikotiinisõltuvuse olemuse selgitamisega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099