Autor: Violetta Riidas • 26. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mai Rosenbergi inauguratsiooniloeng 9. oktoobril

Tartu Ülikooli nefroloogia professori Mai Rosenbergi inauguratsiooniloeng „Salapärased neerud tervetel ja haigetel“ toimub teisipäeval, 9. oktoobril 2012. aastal kell 16.15 ülikooli aulas.

Nefroloogia aktuaalseim küsimus tänapäeval on kroonilise neeruhaiguse varajane avastamine ja edasise progresseerumise ennetus. Krooniline neeruhaigus areneb ilma oluliste kliiniliste tunnusteta paljudel inimestel, kellel on kõrge vererõhk, suhkurtõbi või muu hilisemat neerukahjustust põhjustav haigus. Kui ajalooliselt on nefroloogide tegevusvaldkond piirdunud peamiselt kuseteede infektsioonide ja elanikkonna hulgas suhteliselt harva esinevate haiguste raviga, nagu näiteks glomerulonefriidid ning neeruasendusraviga, siis tänapäeval on haigestumus muutunud. Kõrge vererõhk ja suhkrutõbi on elanikkonna hulgas sage ja seoses urbaniseerumisega prognoositakse plahvatuslikku globaalset suhkurtõve leviku ning sellega kaasnevate tüsistuste sagenemist, mis on toonud kaasa vajaduse kaasata endokrinoloogide kõrval haigete uurimisse mitmeid teisi erialaspetsialiste, sealhulgas nefrolooge. Kuigi viimastel dekaadidel on arusaamad kroonilise neeruhaiguse patogeneesimehhanismidest paranenud ja kasutusele on võetud mitmeid uusi ravimeid, ei ole selle haiguse ravi veel piisav, et hoida ära sellist neerukahjustust, kus on vajalik rakendada neeruasendusravi – dialüüsi või neerutransplantatsiooni.  

Professor Mai Rosenberg lõpetas 1984. aastal Tartu Riikliku Ülikooli arstiteaduskonna ravi erialal ja 1985. aastal samal erialal internatuuri. Pärast doktoriõpinguid Tartu Ülikoolis ja osaliselt Harvardi Ülikoolis, kaitses ta 1998. aastal Tartu Ülikoolis meditsiinidoktori väitekirja, mille teema oli kroonilise neeruhaiguse progresseerumine. Mai Rosenberg on töötanud pärast internatuuri Jõgeva rajoonihaiglas Põltsamaal, Tartu Kliinilise Haigla sisekliinikus alates 1989. aastast ja alates 2000. aastast SA Tartu Ülikooli Kliinikumi sisekliinikus. Ta on töötanud alates 1989. aastast Tartu Ülikoolis, arstiteaduskonna sisekliinikus assistendi, teaduri, vanemteaduri ja dotsendina. 2012. aastal valiti Mai Rosenberg Tartu Ülikooli arstiteaduskonna nefroloogia professoriks. Tema teadustöö peamised uurimisvaldkonnad on seotud ägeda neerukahjustuse ja kroonilise neeruhaiguse epidemioloogiaga, kroonilise neeruhaiguse, sealhulgas neerutransplantaadi progresseerumisega seoses olevate patogeneesimehhanismide uurimisega, ning mineraalide ainevahetuse ja kehakoostise omavaheliste seoste analüüsimisega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099